Англійська Прем’єр-Ліга. 34-й тур.
24 квітня. 16:00. Лондон. “Стемфорд Бридж”
Головний суддя: Майкл Олівер (Англія)
Телетрансляція: Setanta Sports +

“Челсі”

Наші очікування від зустрічі “синіх” із “Арсеналом” багато в чому виправдалися, але ми точно не думали, що “Челсі” припуститься такої божевільної кількості помилок та програє матч із хокейним рахунком (2:4). У середу оборону “пенсіонерів” на тлі нестачі мотивації та піку втоми всієї команди охопила справжня лихоманка. Невластиво для себе нервував Аспілікуета, капітан почав одну із гольових атак “канонірів”, також іспанець привіз пенальті (хоч і сумнівний – Сака теж тримав Сезара руками). Що вже казати, якщо Крістенсен примудрився віддати результативний пас прямо у ноги Нкетії, плюс обрізався навіть досвідчений Тьяго Сілва – саме бразилець втратив м’яча під час тієї самої атаки “Арсеналу” імені 11-метрового.

Безперечно, подібні речі абсолютно не залежать від фактора зіграності в лінії, тому списати поразку на раптову відсутність Рюдігера через травму не вдасться. “Челсі” і з німцем нещодавно пропустив 4 голи на “Стемфорд Бридж”, справа була із “Брентфордом” на початку квітня (1:4). Тут можна говорити про комплекс проблем – той самий Лофтус-Чік навряд чи витягує керування ритмом на рівні праймового Жоржиньо. Уявіть, в яких страшних кондиціях знаходиться італієць, якщо Тухель надає Рубену стільки ігрового часу.

У поєдинку із “Арсеналом” підопічні Томаса програли самі собі. Після гри менеджер зазначив: “Така кількість помилок у двох домашніх зустрічах поспіль на високому рівні просто неприпустима. Не можна перемагати, діючи таким чином”. Загалом, зараз усе, що залишається “Челсі”, – це працювати на морально-вольових якостях, спираючись на ідеї Тухеля. Приблизно як у Мадриді проти “Реалу”. Забиті ноги зникнуть лише влітку, а команда ще має можливість класно завершити сезон: на третьому місці в АПЛ та з Кубком Англії у трофейній шафі.

“Вест Хем Юнайтед”

Регрес з моменту грудневої очної зустрічі з точки зору набору очок та якості гри також знайшов і “молотобійців”. Навіть явніше, аніж “пенсіонерів”. “Челсі” нездужає у конкретні моменти сезону, а “Вест Хем” просто вийшов на свою закономірну медіану. Команда Мойєса прийшла до тями після провального грудня та взяла вкрай середній темп набору залікових пунктів до таблиці, саме тому “хаммерс” випали із боротьби за місце у ТОП-4 АПЛ. Рідкісні яскраві матчі чергуються із оберемком сірих поєдинків.

У квітні “Вест Хем” насилу обіграв “Евертон” (2:1), поступився “Брентфорду” (2:0)та зіграв унічию із “Бернлі”, зате вийшов до півфіналу Ліги Європи, пройшовши “Ліон” (1:1, 0:3)! Лондонці відстають від четвертого місця на 5 очок, вони провели на один матч більше, ніж “Арсенал” та “Тоттенхем”. Шанси на те, щоб пробитися до єврокубків через чемпіонат, стрімко згасають. Тим не менш, на горизонті маячить цікаве питання: а навіщо “молотобійцям” 5-те місце та путівка до ЛЄ або, боронь Боже, 6-те і квиток до Ліги Конференцій, якщо команда може пробитися до Ліги чемпіонів (!) через все той самий другий за значимістю клубний європейський турнір, у якому зараз виступає?

Увага “хаммерс” на даний момент справді має бути зосереджена на перемозі у півфіналі Ліги Європи проти “Айнтрахту”, а потім, швидше за все, над “РБ Лейпциг” у вирішальному матчі. Хоча, хто знає, раптом “Рейнджерс” зробить сюрприз. У будь-якому випадку, у “Вест Хема” достатньо гравців високого класу, здатних перебігати навіть організованих німців. Шанси на трофей є – і вони чудові.

Турнірна таблиця

# Команда І В Н П М РМ О
3 “Челсі” 31 18 8 5 66 39 62
7 “Вест Хем Юнайтед” 33 15 7 11 52 9 52

Особисті зустрічі

04.12.21 АПЛ “Вест Хем” – “Челсі” 3:2

24.04.21 АПЛ “Вест Хем” – “Челсі” 0:1

21.12.20 АПЛ “Челсі” – “Вест Хем” 3:0

01.07.20 АПЛ “Вест Хем” – “Челсі” 3:2

30.11.19 АПЛ “Челсі” – “Вест Хем” 0:1

Цифри та факти

– “Вест Хем” програв останні три виїзні матчі АПЛ;

– У 5 останніх поєдинках “Челсі” у чемпіонаті Англії проходила ставка ТБ 2.5;

– “Сині” пропустили на “Стемфорд Бридж” у двох квітневих матчах стільки ж голів, скільки з жовтня до березня (8);

– “Молотобійці” виграли лише два з останніх шести матчів ліги.

Кадрова ситуація, орієнтовні склади

Лазарет “Челсі” на кінець сезону солідно поповнився. У ньому вже давно тусуються травмовані Чілвелл та Хадсон-Одої, також компанію Бена та Каллума поповнили Ковачич і Рюдігер. До того ж неприємні пошкодження отримали Крістенсен та Барклі. Припустимо, що Тухель навряд чи довіриться Сарру та Андреасу після їхніх “чудових перформансів” у поєдинку із “Арсеналом”. Та й в атаці з перших хвилин вийде точно не Лукаку, матч із “канонірами” – черговий у списку запоротих для Ромелу.

У свою чергу Мойєс не розраховує одразу на трьох центральних захисників: Зума, Огбонну та Діопа. Їхня відсутність може стати проблемою.

“Челсі”, 3-4-1-2: Менді – Джеймс, Чалоба, Сілва – Лофтус-Чік, Канте, Жоржиньо, Алонсо – Маунт – Вернер, Хавертц

“Вест Хем”, 4-5-1: Фабіанський – Цоуфал, Доусон, Райс, Крессуелл – Боуен, Форнальс, Соучек, Лансіні, Бенрахма – Антоніо